Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Το Ταξίδι Συνεχίζεται




ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ     ΕΝΩΤΙΚΗ   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 

                            Το Ταξίδι Συνεχίζεται

 

          Η Παράταξη μας ξεκίνησε στην βάση μιας πολιτικής συμφωνίας με τον μέχρι πρότινος ηγέτη της ΠΑΣΚΕ και τέως Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ο οποίος και ανατράπηκε από τους αναδεικνυόμενους από αυτόν συντρόφους του, ακριβώς όταν έστω και αργά επιχείρησε να αυτονομηθεί το Συνδικάτο από την επίσημη κομματική γραμμή. Παρότι γνωρίζαμε, ότι θα κατηγορηθούμε γι’ αυτό, δεν υπήρχε άλλη ρεαλιστική επιλογή, ώστε να δημιουργηθούμε με ασφάλεια, να οργανωθούμε εγκαίρως και να δώσουμε την πρώτη μεγάλη μάχη για την αλλαγή του τρόπου «συνδικαλίζεσθε» στο χώρο δουλειά μας. Να πούμε δηλαδή το μεγάλο όχι στον κομματικό συνδικαλισμό της συνδιοίκησης και της συναλλαγής και να αγωνιστούμε με αξιοπρέπεια για την ζωή και την δουλειά μας σε ένα νέο πλαίσιο.

     Η βασική κατηγορία που μας αποδόθηκε λοιπόν ήταν, ότι είμαστε η παρέα του Χατζόπουλου. Το αστείο σε αυτό είναι ότι οι περισσότεροι από μας τον ήξεραν μέχρι πρόσφατα μόνο κατ’ όψιν και μόνο λόγω της θεσμικής του ιδιότητας. Οι κατήγοροι μας εν τω μεταξύ ήταν οι επί χρόνια συνεργάτες, σύντροφοι και φίλοι του, οι οποίοι πολύ νωρίς, κάπου 25 χρόνια μετά την έναρξη της συνεχιζόμενης συνεργασίας τους, τον έκριναν ακατάλληλο για ηγέτη τους.     

     Η δεύτερη κατηγορία που μας αποδόθηκε είναι ότι πολλά μέλη μας, όπως και ο γραφών δεν έχουν κάνει γκισέ, εννοώντας ότι δεν έχουν δουλέψει σε υποκατάστημα, αλλά μόνο στην Διοίκηση. Φυσικά δεν εξέτασαν, αν είχαμε συναφή προϋπηρεσία σε αντίστοιχες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, με αυτές που μας αξιοποίησαν, μετά τον διορισμό μας. Το γελοίο του πράγματος φυσικά δεν βρίσκεται σε αυτό, αλλά στο γεγονός, ότι άνθρωποι που έχουν να δουλέψουν χρόνια, έχοντας τεντώσει όσο δεν παίρνει τα «συνδικαλιστικά» τους δικαιώματα, να αναφέρονται μετά πόνου στον γκισέ!

     Αλλά ας δούμε τι κατάφερε η Αδέσμευτη Ενωτική Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στο βραχύ διάστημα παρουσίας της στα συνδικαλιστικά μας δρώμενα. Καταρχήν πέτυχε να αλλάξει έστω και για λίγο το όνομα της ΠΑΣΚΕ, η οποία από ντροπή ή συνειδητά με σκοπό να ξεγελάσει τους συναδέλφους, συστηνόταν μέχρι και την διεξαγωγή των εκλογών ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (ή συμπαράσταση σύμφωνα με την συμπαθή δικαστικό). Βέβαια, αμέσως μετά την αυτοδυναμία της, με φιλικά πιθανότατα δημοσιεύματα, όπως της Ημερησίας, μετονομάστηκε ξανά σε «διευρυμένη» αυτή τη φορά ΠΑΣΚΕ.    

     Έπειτα, ενώ τη συνέφερε εκλογικά, να πάνε οι εκλογές τον Σεπτέμβριο με άλλη διοίκηση, και μπορούσε κάτι τέτοιο εύκολα να το επιτύχει, προσφεύγοντας δικαστικά για τις αυθαιρεσίες και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της πλειοψηφίας κατά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, επέλεξε να μην αφήσει τον σύλλογο ακέφαλο σε μία τόσο κρίσιμη χρονικά περίοδο, για να καρπωθεί στη συνέχεια τις ερειπωμένες καρέκλες του, τις οποίες κάποια μέλη μας τις είχαν και θα μπορούσαν με κάποια «θεμιτή» συμφωνία να τις διατηρήσουν ή τουλάχιστον να μην τις ρισκάρουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είμαστε και η μόνη Παράταξη που κατέθεσε γραπτή πρόταση για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, η οποία και απορρίφθηκε πανηγυρικώς, μιας και οι άλλες παρατάξεις είχαν ήδη συμφωνήσει προφορικώς τον τρόπο διεξαγωγής αυτών, με περιφερειακές κάλπες δηλαδή στα υποκαταστήματα, της Αγίας Παρασκευής, του Πειραιά και του Περιστερίου. Και για άλλη μια φορά δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Στις περιφερειακές κάλπες λοιπόν, με σταυρωμένα ψηφοδέλτια μέσα από γραφεία προϊσταμένων, αλλοιώθηκε ουσιαστικά η ελεύθερη έκφραση των συναδέλφων. Εκεί, εμείς πετύχαμε σχεδόν το μισό ποσοστό από αυτό που φέραμε στο Stanley, ενώ η ΔΑΚΕ και ιδιαίτερα η ΕΑΣΠ καταποντίστηκαν. Το εκλογικό παράδοξο είναι, ότι στις ελεγχόμενες από την ΠΑΣΚΕ κάλπες, διπλασίασε σχεδόν και τα ποσοστά της το «αυτόνομο» κίνημα του εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενου κ. Μίξιου «Πρώτα οι Συνάδελφοι»! 

     Εξάλλου, βγάλαμε πολλές ανακοινώσεις για την υφιστάμενη κατάσταση με συγκεκριμένη αναφορά στην Νομοθεσία, κάτι που δεν υπήρξε ποτέ στις ανακοινώσεις των άλλων παρατάξεων, οι οποίες περιορίζονται σε γενικότητες και σε κορόνες κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης. Τονίσαμε στις ανακοινώσεις μας, ότι τα προβλήματα προκύπτουν από συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις ή από την έλλειψη αυτών και προτείναμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις για την επίλυση των προβλημάτων που μας ταλανίζουν.

     Σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας μας υπήρξε η δημιουργία του blog της Παράταξης μας, στο οποίο αναρτούσαμε καταρχήν τις ανακοινώσεις μας, τις οποίες κάποιος μπορεί να τις βρει και στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.poseika.gr – Παρατάξεις – Αδέσμευτη Ενωτική Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), αλλά και στην σελίδα μας στο Facebook, στην οποία αναπαράγονται ατόφιες. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με την κατηγορία Απόψεις Μελών, στην οποία θα βρείτε και το συγκεκριμένο άρθρο. Αυτό συνέβη γιατί τα μέλη μας προέρχονται από ολόκληρο το ιδεολογικοπολιτικό φάσμα και μπορούν ελεύθερα να καταθέσουν ενυπόγραφα την προσωπική τους άποψη, ενώ οι αποφάσεις, που μας δεσμεύουν ως Παράταξη, παίρνονται με σχετική πλειοψηφία στο κεντρικό μας όργανο. Η Παράταξη μας δημιουργήθηκε αφήνοντας στην άκρη την πολιτική μας ταυτότητα, κάνοντας την απλή παραδοχή, ότι δεν μπορείς να υπηρετείς ταυτόχρονα δύο αφεντικά, και το κόμμα και τον συνάδελφο.    

     Τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές προστέθηκε στο blog και η κατηγορία Άρθρα – Μελέτες. Με την δημιουργία του blog ταυτόχρονα ιδρύθηκε και η ηλεκτρονική μας διεύθυνση, στην οποία ο κάθε συνάδελφος μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί μας. Δημιουργώντας την νέα αυτή κατηγορία θέλαμε να ακούσουμε την γνώμη των συναδέλφων, μιας και δεν διεκδικούμε ούτε το Παπικό αλάθητο, αλλά ούτε θεωρούμε ότι είμαστε καλύτεροι ή καταλληλότεροι από τον οποιοδήποτε συνάδελφο. Η πρώτη μελέτη μας έχει ήδη παραδοθεί και θα αναρτηθεί στο blog μας το αμέσως προσεχές διάστημα. Η συγκεκριμένη μελέτη, που σχετίζεται με τα έσοδα, έχει κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό τόσο στην Διοίκηση, όσο και στον Σύλλογο, και παραμένει στα συρτάρια τους αναξιοποίητη, παρά το πλούσιο εμπειρικό υλικό που εμπεριέχει, αφού έχουν ερωτηθεί περίπου 150 "εσοδίτες" συνάδελφοι μας σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, περιμένουμε τις επόμενες ημέρες και το άρθρο συναδέλφου, ο οποίος θα ισχυριστεί με επιχειρήματα, ότι η προωθούμενη ρύθμιση του Υπουργείου και της Διοίκησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ίδρυμα, δεν πρόκειται να αποδώσει.

     Μια άλλη σημαντική πτυχή της δραστηριότητας μας ήταν οι επισκέψεις στα υποκαταστήματα. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε με ακρίβεια την εγκατάλειψη που βιώνουμε και να προχωρήσουμε σε λεπτομερειακές συζητήσεις με τους συναδέλφους μας για τα κοινά μας προβλήματα, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών. Για να πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις αυτές θυσιάσαμε μεγάλο μέρος της κανονικής μας άδειας, κάτι για το οποίο όχι μόνο δεν μετανιώνουμε, αλλά θα το επαναλάβουμε με ευχαρίστηση κάθε φορά που θα χρειάζεται. Επίσης διοργανώσαμε κάποιες ενημερωτικές συναντήσεις σε εκτός ωραρίου εργασίας χρόνο για να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις με τους συναδέλφους μας.

     Τέλος, καταφέραμε όχι μόνο να υπάρχουμε ως Παράταξη και μετά τις Εκλογές, αλλά και να εκλέξουμε και ένα μέλος μας στο Δ.Σ. του Συλλόγου και πέντε Συνέδρους για την Ομοσπονδία, ενώ οι περισσότεροι πιστεύανε, ότι δεν θα αποτολμούσαμε καν να συμμετάσχουμε μόνοι μας στις εκλογές, μετά την αποχώρηση του δήθεν ηγέτη μας. Και επιπλέον καταφέραμε να διαμορφώσουμε με την δράση μας το
πραγματικό διακύβευμα των εκλογών του Συλλόγου μας. Η επιλογή δηλαδή είτε του συνδικαλισμού της συνδιοίκησης και της συναλλαγής, είτε του δημιουργικού αγωνιστικού συνδικαλισμού, που διασφαλίζει απόλυτα την αξιοπρέπεια μας και μας κάνει να ελπίζουμε σε μελλοντικές κατακτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο καταγγείλαμε με ανακοίνωση μας τόσο τον χρόνο διεξαγωγής των κρίσεων, αλλά και την προσπάθεια επηρεασμού της Διοίκησης, όσο αφορά τις τοποθετήσεις των Προϊσταμένων, και απορρίψαμε μετά βδελυγμίας τις παλαιοκομματικές πρακτικές των σταυρωμένων ψηφοδελτίων, τις οποίες επέλεξε για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία με το νέο όνομα και τα ίδια ήθη, οι οποίες προσβάλλουν βάναυσα όλους μας. Σε αυτό το πλαίσιο καλέσαμε τους υγιή σκεπτόμενα συναδέλφους μας να αντιδράσουν σε αυτή την παρακμή στερώντας από την βαπτιζόμενη ΠΑΣΚΕ την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτή ίσως είναι και η μοναδική, αλλά τεράστια αποτυχία μας! Και αυτή την φορά δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τις απόλυτες πλειοψηφίες, που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για το σωματείο μας, ενώ απορρίψαμε για λόγους αρχών την προσφερόμενη θέση στα όργανα του Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταψηφίζοντας τις προτάσεις της πλειοψηφίας, όταν κάποιοι άλλοι δήθεν «αυτόνομοι», πάλευαν για να αποκτήσουν τα συνδικαλιστικά προνόμια, που αποφέρουν τέτοιες θέσεις. Το ταξίδι όμως μόλις άρχισε… 



Γιαννακλής Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου