Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Σχετικά με την Συνδιοίκηση τέως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία μας


Για πολύ καιρό ταλανιζόμουν για το αν έπρεπε να γράψω ένα αντίστοιχο άρθρο. Από την μια μεριά ο κίνδυνος να αποπροσανατολιστούν οι συνάδελφοι και να διαρρηχτεί η απαραίτητη ενότητα του Συνδικάτου μας, ιδιαίτερα δε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Από την άλλη, οι αρχές που διέπουν την Παράταξη μας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν ήδη στην ιδρυτική μας διακήρυξη, ιδιαίτερα δε η δέσμευση μας να λέμε πάντα την αλήθεια. Τελικά την απαραίτητη ώθηση, όσο αφορά την συγγραφή του παρόντος άρθρου, μου την έδωσε η βαθιά μου πεποίθηση, η οποία αποτυπώνεται αντίστοιχα για τον πολίτη στο άρθρο 5Α του Συντάγματος μας, ότι δηλαδή ο συνάδελφος έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην γνώση της πραγματικότητας.

   Καταρχήν το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας αποτελείται  από 21 μέλη. 10 εκλέχτηκαν από την βαφτιζόμενη ΠΑΣΚΕ, η οποία πλέον καλείται «Δημοκρατική Συμπαράταξη». 4 από την «ΔΑΚΕ», 3 από την Παράταξη «Πρώτα οι Συνάδελφοι», με ηγέτη τον Πρόεδρο του Συλλόγου Θεσσαλονίκης, 2 μέλη από την «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα», που πρόσκειται στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και 2 μέλη που εκλέχτηκαν από την διαπαραταξιακή Συνεργασία της «Αδέσμευτης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ» με την «ΕΑΣΠ - Δημοκρατική Πρωτοβουλία». «Τέως ΠΑΣΚΕ» και «ΔΑΚΕ» αρνήθηκαν να καταλάβουν την έννοια του διαπαραταξιακού, παρότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εν λόγω παρατάξεων, διακήρυξαν ξανά και ξανά την αυτονόητη θέση, ότι ο καθένας τους δηλαδή εκπροσωπεί την δικιά του και μόνο Παράταξη. Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος μας στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας Αποστόλης Κονταράτος διακήρυξε στο πρώτα κιόλας Συμβούλιο, ότι εκπροσωπεί την Αδέσμευτη Ενωτική Πρωτοβουλία. Ο μεν Πρόεδρος λοιπόν της Ομοσπονδίας μας με αφορμή την εν λόγω συνεργασία, η οποία αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το Συνέδριο και είχε ως στόχο την αποτροπή της απόλυτης πλειοψηφίας της τέως ΠΑΣΚΕ, όπερ και εγένετο για πρώτη φορά, βρήκε αφορμή να προχωρήσει στον αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό αποκλεισμό μας από την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ., όπως λεπτομερώς έχω αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μου! Ο δε Πρόεδρος της ΔΑΚΕ να μας ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το παράδοξο βέβαια είναι, ότι κανένα μέλος της Παράταξης μας δεν είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, σε αντίθεση με τα στελέχη της Παράταξης που συνεργάστηκε, κάποια από τα οποία μάλιστα στρατεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ!

    Έχω την πεποίθηση, ότι η Συνεργασία «τέως ΠΑΣΚΕ» και «ΔΑΚΕ» ήταν δυστυχώς προειλημμένη. Τρία είναι τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την άποψη μου. Πρώτον ο Πρόεδρος του ΣΕ ΙΚΑ Αττικής και Νήσων την δεύτερη κιόλας μέρα του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας και πριν την επερχόμενη ψηφοφορία, ανακοίνωσε ξαφνικά, ότι νέος πρόεδρος  της Ομοσπονδίας μας θα είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος! Δεύτερον, στην ομιλία – υμνολογία στο Συνέδριο του Προέδρου της «ΔΑΚΕ» προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, ο οποίος έφτασε μάλιστα στο σημείο να διαχωρίσει την προηγούμενη θητεία της «τ. ΠΑΣΚΕ» σε καλή και κακή! Επισημαίνουμε δε, ότι η μοναδική αλλαγή που υπήρξε ήταν αυτή της θέσης του Προέδρου, μια εσωτερική δηλαδή διεργασία της πλειοψηφούσας Παράταξης! Αρνήθηκα στην ομιλία μου ως εκπρόσωπος της Παράταξης μας να προβώ σε έναν τέτοιον διαχωρισμό, θεωρώντας φυσιολογικά και αυτονόητα, ότι επρόκειτο για μία ενιαία θητεία. Τρίτον και σημαντικότερο στην άρνηση του Προέδρου της «ΔΑΚΕ» να συναινέσει σε διαπαραταξιακό Προεδρείο, καθόσον δεν δεχόταν την συμμετοχή σε αυτό εκπροσώπου της Παράταξης «Πρώτα οι Συνάδελφοι»!

  Η ΔΑΚΕ στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει την προαποφασισμένη στήριξη της ΠΑΣΚΕ, αυτοαναγορεύθηκε σε δύναμη ευθύνης (οποιαδήποτε ομοιότητα με την αντίστοιχη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην σημερινή Κυβέρνηση είναι συμπτωματική)! Βέβαια δεν πείθει κανέναν, καθόσον συμμετείχε και στο προηγούμενο Συμβούλιο, στο οποίο η ΠΑΣΚΕ είχε συντριπτική πλειοψηφία. Ο δε Πρόεδρος της και τότε και τώρα Αντιπρόεδρος του Δ.Σ! Το επιχείρημα αυτό βέβαια απογυμνώνεται εντελώς από το γεγονός, ότι με δική της ευθύνη, δεν συγκροτήθηκε εν τέλει διαπαραταξιακό προεδρείο.

Η παρούσα παρέμβαση δεν θα είχε και τόσο μεγάλη σημασία, αν λειτουργούσαν τα όργανα. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες. Φαίνεται, ότι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος λειτουργούν αυτοτελώς σε σχέση με το Συμβούλιο και τις Παρατάξεις. Το επιχείρημα εδώ είναι το μεγάλο κόστος των συνεδριάσεων. Αν δεχτούμε την λογική αυτή (με την οποία εγώ είμαι κατηγορηματικά αντίθετος), γιατί τότε ο Πρόεδρος να είναι από την επαρχία και όχι από την Αθήνα, έτσι ώστε να μας στοιχίζει λιγότερο; Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την λύπη μου για την κατάντια της «ΔΑΚΕ», η οποία κατέληξε ουσιαστικά εκπρόσωπος τύπου της κρυπτόμενης «ΠΑΣΚΕ».


Γιαννακλής Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου