Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Φιλοξενία του Υπομνήματος σημαντικής μερίδας των Υπαλλήλων της Διοίκησης σχετικά με την επικείμενη μετακίνηση της στο Χαλάνδρι

ΑΠΟ
ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
                                                               ΠΡΟΣ 
                                                               Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
                                                                           Κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο

                                                                           Κοινοποίηση:
1)      Υποδιοικητή κο. Παπαθανασίου
2)      Υποδιοικητή κο. Πατσούρη
3)   Υποδιοικητή κα. Τριανταφυλλίδη

Οι υπάλληλοι της Διοίκησης, στην πλειοψηφία μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την απόφαση μεταστέγασης των Υπηρεσιών της Διοίκησης στο κτίριο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας.  
Θα θέλαμε να σας παραθέσουμε κάποια, κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντικά θέματα, υπό το πρίσμα των υπαλλήλων που καλούνται να υποστούν τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης και να σας δικαιολογήσουμε την έντονη αντίθεσή μας στην υλοποίησή της.

1) Είναι γνωστό σε όλους ότι το συγκεκριμένο κτίριο περιέχει Αμίαντο.
Σας παραθέτουμε στοιχεία που αντλήθηκαν από έρευνα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ καθώς και του Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής (Σ.ΟΛ.ΑΡ.) σχετικά με τον Αμίαντο.  «Πρόκειται για ορυκτές ίνες κρυσταλλικής δομής και αναμειγνύεται με διάφορες συγκολλητικές ουσίες, όπως το τσιμέντο και άλλα οικοδομικά υλικά,  χρησιμοποιείται επίσης ως μονωτικό υλικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση του συνδέεται με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου».
  «Η χρήση του απαγορεύτηκε μεν τη δεκαετία του '70, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αμίαντος έκτοτε εξαφανίστηκε από τα κτίρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι μόνο παραμένει σε πολλά κτίρια, αλλά και «απελευθερώνεται» στον χώρο λόγω της παλαίωσης των υλικών καθώς επίσης και λόγω παρεμβάσεων συντήρησης. Ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος θεωρείται η απόφαση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εγκατάλειψη του κτιρίου Berlemont στις Βρυξέλλες, όπου διατηρούσε την έδρα της, πριν από μερικά χρόνια. Το κτίριο εκρίθη ακατάλληλο διότι η εκτεταμένη χρήση αμίαντου προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων»
Πως διασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων με την μεταστέγασή μας σε ένα τέτοιο κτίριο; “Ακούγεται” ότι ο Αμίαντος θα αφαιρεθεί, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει πριν γίνει οτιδήποτε να υπάρξει επίσημη πιστοποίηση από κάποιον δημόσιο Φορέα όπως για παράδειγμα ο Δημόκριτος, που να διασφαλίζει την ολοσχερή και ασφαλή αφαίρεσή του. Επίσης στην περίπτωση που έχει ήδη αφαιρεθεί θα πρέπει να πιστοποιηθεί η σωστή και με απόλυτη ασφάλεια αφαίρεσή του, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν  έχουν απελευθερωθεί ίνες αμιάντου στο κτίριο.
2) Εκτός από τον Αμίαντο υπάρχει και άλλο χαρακτηριστικό που εντάσσει το συγκεκριμένο κτίριο στην κατηγορία των λεγομένων “άρρωστων κτιρίων”. Δεν υπάρχει τοιχοποιία γύρω γύρω, αλλά μόνο τζάμια, τα οποία αν δεν ανοίγουν και επομένως δεν υπάρχει φυσικός αερισμός στο κτίριο τότε δημιουργούνται ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζομένους . 
«Η μακρόχρονη παραμονή σε χώρους άρρωστων κτιρίων με κακής ποιότητας εσωτερικού φυσικού ή τεχνητού αερισμού, μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές λοιμώξεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η πρώτη και πιο συχνή ομάδα λοιμώξεων είναι αυτές που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του οξυγόνου στον οργανισμό. Τέτοιες ασθένειες είναι οι ρινίτιδες, αλλεργικές ή μη, ιγμορίτιδες, πνευμονίες ακόμα, και ωτίτιδες. Συχνά, είναι και τα καρδιαγγειακά προβλήματα και οι δηλητηριάσεις εξαιτίας της παθογένειας της εσωτερικής ατμόσφαιρας σε ένα κτίριο. Σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζονται αρκετές μορφές δερματοπαθειών, όπως, δερματίτιδες, με τη μορφή εκζεμάτων και επιπεφυκίτιδες στα μάτια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι λίγα τα περιστατικά, που έδειξαν ότι άνθρωποι νόσησαν με παθήσεις του πεπτικού και κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς, και παθήσεις που επηρέασαν την ομαλή λειτουργία του ήπατος (συκώτι) και των νεφρών. Σε ορισμένες λίγες περιπτώσεις, άτομα ενδέχεται να παρουσιάσουν , ακόμη, και νεοπλασίες, ανάπτυξη δηλαδή ορισμένων μορφών καρκίνου»(στοιχεία από την ίδια έρευνα του Σ.ΟΛ.ΑΡ)
3) Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο δεν είναι προσβάσιμο από ΜΜΜ σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ) τα οποία έχουν συγκεκριμένα δρομολόγια και συγκεκριμένο χρόνο εκτέλεσης της διαδρομής. Θα πρέπει για να φτάσει ο εργαζόμενος να χρησιμοποιηθούν 2 ή και 3 ΜΜΜ κάθε φορά, με μέσο χρόνο προσέγγισης του κτιρίου την 1,5 ώρα το λιγότερο όπως έχει υπολογιστεί. Ο κοντινότερος σταθμός Μετρό είναι αυτός του Χολαργού ο οποίος απέχει 2 ΚΜ και από τον οποίο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής μέσο μεταφοράς στην Κηφισίας. Ακόμα και αν μπει κάποιο υπηρεσιακό λεωφορείο σίγουρα δεν θα μπορούν όλοι οι υπάλληλοι να επιβιβάζονται ταυτόχρονα σε αυτό και γενικώς θα αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα καθυστέρησης στην προσέλευση των υπαλλήλων.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι το κτίριο είναι πολύ απομακρυσμένο, στα Βόρεια Προάστια που σημαίνει ότι για όσους μένουν Νότια, Δυτικά ή στον Πειραιά, θα πρέπει να διασχίσουν όλη την Αθήνα για να φτάσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όσοι έχουν ειδικούς λόγους και υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν τα ΙΧ τους το κόστος για τη μετακίνηση τους να είναι δυσβάστακτο και ο χρόνος πολλαπλάσιος αυτού που διαθέτουν σήμερα.

Για τους παραπάνω λόγους όσοι δεν μένουν στα Βόρεια Προάστια και έχουν παιδιά τα οποία πηγαίνουν σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, δεδομένου ότι τα σχολεία ανοίγουν μετά τις 7 και κλείνουν το αργότερο στις 4.15, θα είναι αδύνατον να προσέλθουν εγκαίρως στην υπηρεσία και στο πέρας του ωραρίου να προλάβουν να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία

Την ίδια ταλαιπωρία θα υποστούν και οι ασφαλισμένοι ή οι ανάπηροι στην περίπτωση των ΚΕΠΑ που θα χρειαστεί να προσεγγίσουν το κτίριο της οδού Κηφισίας.

4) Η θέση του νέου κτιρίου θα δυσκολέψει ιδιαίτερα  την επικοινωνία της Υπηρεσίας μας με τις άλλες Υπηρεσίες της Διοίκησης που θα παραμείνουν στο κέντρο καθώς και με άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, Υπουργεία κλπ. τα οποία στην πλειοψηφία τους στεγάζονται στο κέντρο.
5) Τέλος, δεν είναι προφανές το οικονομικό όφελος από αυτή τη προσωρινή μεταστέγαση, με δεδομένο ότι ήδη ανακατασκευάζεται το κτίριο της Πειραιώς για οριστική στέγαση της Διοίκησης. Τα μόνα κτίρια που θα ξενοικιαστούν είναι αυτό της Αγ. Κωνσταντίνου 8 και της Γερανίου, δεδομένου ότι όλες οι υπόλοιπες Υπηρεσίες της Διοίκησης που θα μεταφερθούν στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια.

Ως εκ τούτου λόγω όλων των ανωτέρω ζητούμε να επανεξεταστεί η απόφαση μεταφοράς των υπηρεσιών της Διοίκησης στο κτίριο επί της οδού Κηφισίας.










Υπογράφουν υπάλληλοι των κάτωθι Δ/νσεων της Διοίκησης:
Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΣΟΔΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΔIEΘNΩN AΣΦAΛIΣTIKΩN ΣXEΣEΩN
Δ/ΝΣΗ ΣYNTAΞEΩN ΠPOΣΩΠIKOY N.Π.Δ.Δ.
Δ/ΝΣΗ OIKONOMIKΩN YΠHPEΣIΩN
Δ/ΝΣΗ ΠPOMHΘEIΩN & XHMIKΩN YΠHPEΣIΩN
Δ/ΝΣΗ ANAΛOΓIΣTIKΩN MEΛETΩN & ΣTATIΣTIKHΣ
Δ/ΝΣΗ ANAΠHPIAΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤHΣ EPΓAΣIAΣ
Δ/ΝΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΝΟΜΙΚΗ
Δ/ΝΣΗ EΠIΘEΩPHΣHΣ YΠHPEΣIΩN AΣΦAΛIΣHΣ
Δ/ΝΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
TMHMA TYΠOY KAI ΔHMOΣIΩN ΣXEΣEΩN

ΕΥΠΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου