Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΙΚΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ






      ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
                ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ ΕΤΑΜ


Στα πλαίσια της συνεδρίασης του Δ.Σ της ομοσπονδίας μας , την 18/9/2014 , πέραν των υπολοίπων θεμάτων που αναπτύχθηκαν , ενημερωθήκαμε για την δημοσίευση εγγράφου της Δνσης Γραμματείας , με ΑΠ: Γ31/111/4-9-2014 , με τίτλο «Ενημερωτικό Σημείωμα Διοικητή ΙΚΑ ΕΤΑΜ» , το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη κλιμακίου του ΙΚΑ ΕΤΑΜ στον γερμανικό φορέα ασφάλισης , στις 26 & 27 Αυγούστου 2014. (διαδρομή : www.ika.gr/ Δνση Εκπαίδευσης/ Εγκύκλιοι-Έγγραφα /Δνση Γραμματείας...κλπ)
Διαβάζοντας το ενημερωτικό σημείωμα , εντύπωση μας προκάλεσε η ιδιαιτέρως έντονη αναφορά στο πλήθος και τον αριθμό δομών του γερμανικού συστήματος , όπως και ο τρόπος αντιμετώπισης των ασφαλισμένων.
Παραθέτουμε αυτούσια τα αναφερόμενα στο έγγραφο , προκειμένου ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Για τον πλήθος δομών.
¨Στα θέματα που αφορούν την οργανωτική και λειτουργική φιλοσοφία του γερμανικού οργανισμού αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικά τα παρακάτω:
-Πολύ μικρό πλήθος δομών¨
.
.
Στη συνέχεια…
¨Τι μας προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον – τι παρατηρήσαμε:
-Ο ιδιαίτερα μικρός σε πλήθος αριθμός δομών-Υποκαταστημάτων¨
.
.
Και τέλος…
¨Τι πρέπει να σχεδιάσουμε για το μέλλον:
  1. Συνολική επανεκτίμηση του αναγκαίου πλήθους των λειτουργικών μας δομών¨.


Για τον τρόπο αντιμετώπισης των ασφαλισμένων.
¨Τι μας προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
-Ο τρόπος αντιμετώπισης των ασφαλισμένων (τους αποκαλούν «πελάτες»)
.
.
¨Τι πρέπει να σχεδιάσουμε για το μέλλον:
Εμπέδωση της αντίληψης ότι οι συναλλασσόμενοι με το ΙΚΑ ΕΤΑΜ είναι «πελάτες» του οργανισμού¨.

Και ρωτάμε τώρα εμείς….γιατί να τους αποκαλούμε «πελάτες» και όχι «μετόχους» ;;;

Τα σχόλια δικά σας…..


Σε ένα γενικότερο σχολιασμό όλου του ενημερωτικού σημειώματος θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι προφανώς , πέραν των ανωτέρω , οι συναντήσεις – επισκέψεις αυτού του είδους καλό είναι να γίνονται και μάλιστα να επεκτείνονται και πέραν του  φορέα μίας συγκεκριμένης χώρας , προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία που μπορεί να προσφέρεται κάθε φορά , από τα συστήματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.
 Φυσικά και αν παραμείνουμε μόνο στην συγκεκριμένη επίσκεψη , το μυαλό όλων μας θα πάει αλλού , αλλά ευελπιστούμε ότι και θα συνεχιστούν και θα επιλεγούν οι προσφορότερες λύσεις μετά από την μελέτη και άλλων αντίστοιχων φορέων.
Επίσης σε ότι αφορά τις προαναφερόμενες περιπτώσεις που αφορούν στο πλήθος δομών και την αντιμετώπιση των ασφαλισμένων , δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε κάτι διαφορετικό εκτός αυτού που μόνο διαβάζουμε , που σημαίνει ότι μέσα από την φτωχή ενημέρωση που μπορεί να προσφέρει ένα ενημερωτικό σημείωμα.
 Δεν είναι εφικτό να τεθούν ούτε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όσων αναφέρονται , με τα αντίστοιχα επιχειρήματα , ούτε και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστούν όλα αυτά που μας ενδιαφέρουν.
Και όλα αυτά χωρίς απαραίτητα να αντιμετωπίζονται κατ΄ αρχήν αρνητικά.

Για παράδειγμα μείωση του πλήθους των δομών , που σε καμία περίπτωση δεν θα συνεπάγεται μείωση του αριθμού εργαζομένων , στην παρούσα δύσκολη συγκυρία του Ιδρύματος και του δημοσίου τομέα γενικότερα , θα μπορούσε να λειτουργήσει και θετικά.
 Με την έννοια της εξειδίκευσης των αντικειμένων και τον μεγαλύτερο επιμερισμό εργασίας , σε συνδυασμό με την σωστή λειτουργία (επιτέλους) της εκπαίδευσης θα μπορούσε να μας οδηγήσει  σε υπαλλήλους που θα έχουν ένα και μόνο αντικείμενο και παράλληλα θα είναι άρτια εκπαιδευμένοι σε αυτό.
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα στα πλείστα των υποκαταστημάτων που κάθε συνάδελφος ασχολείται με δύο τρία ή και τέσσερα διαφορετικά μεταξύ τους αντικείμενα , με αποτέλεσμα σε κανένα να μην είναι δυνατό να μπορεί να λειτουργήσει όπως και ο ίδιος θα ήθελε.
Ως άμεση συνέπεια , των ανωτέρω , μόνο η μείωση του άγχους και της ανασφάλειας των συναδέλφων είναι δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε αύξηση της παραγωγικότητας τους.
Κατά συνέπεια το θέμα δεν είναι να βλέπουμε τα πάντα αρνητικά , αλλά να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής ,  που πιθανόν θα προταθεί , για οποιοδήποτε νέο μοντέλο λειτουργίας της Υπηρεσίας.

Σε ότι έχει να κάνει με τους «πελάτες» , είμαστε αντίθετοι με κάθε ανάλογη αντίληψη και συνεχίζουμε να θεωρούμε τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος πρώτα από όλα συνανθρώπους μας.
 Αποτέλεσμα αυτού να θεωρούμε τον όρο «πελάτες» κακή ορολογία , καθόσον δεν θεωρούμε ότι πουλάμε για να αγοράσουν αλλά προσφέρουμε , αυτά που έτσι και αλλιώς , δικαιούνται.

                                      Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου