Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ



                                                                                   Αθήνα               Μάρτιος  2013



      ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ   ΕΝΩΤΙΚΗ   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΙΚΑ – ΕΤΑΜ

                         ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

        Σχετικά με το ωράριο εργασίας μας, θέλουμε να καταθέσουμε ορισμένες παρατηρήσεις.
         Με την αριθμ. ΔΙΑΔΠ/ΦΒ1/14757/25-7-2011 (ΦΕΚ Β’ 1659) απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται σε νέα βάση το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των λοιπών ν.π.δ.δ. στο σύνολο της επικράτειας και κατ’ επιλογή των υπαλλήλων ως εξής:
   (α) Ώρα προσέλευσης στις 07.00 και ώρα  αποχώρησης στις 15.00
   (β) Ώρα προσέλευσης στις 07.30 και ώρα  αποχώρησης στις 15.30
   (γ) Ώρα προσέλευσης στις 08.00 και ώρα  αποχώρησης στις 16.00
   (δ) Ώρα προσέλευσης στις 08.30 και ώρα  αποχώρησης στις 16.30
   (ε) Ώρα προσέλευσης στις 09.00 και ώρα  αποχώρησης στις 17.00

         Κατόπιν  της ανωτέρω  απόφασης εκδόθηκε, μετά από πρόταση της Διοίκησης του ΙΚΑ, η  Αριθμ. Φ.10021/32155/5030 (ΦΕΚ 209/Β/9-2-2012) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία καθορίστηκε ενιαίο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των διοικητικών υπαλλήλων του ΙΚΑ− ΕΤΑΜ, ως εξής: ώρα προσέλευσης 7:30 και ώρα αποχώρησης 15:30.
   Με την εφαρμογή αυτής της απόφασης οι υπάλληλοι του Ιδρύματος δεν μπορούσαν να έχουν καμία εναλλακτική  επιλογή  για προσέλευση και αποχώρηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα σε σχέση με την εργασία τους.
   Τα προβλήματα αυτά  άρχισαν πλέον να αγγίζουν  τους  περισσότερους από τους συναδέλφους,  ιδιαίτερα τους γονείς  γιατί τα σχολεία ανοίγουν στις 8:00 το πρωί, και  αναγκάζονται «τρέχοντας» να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους και να μεταβούν στην εργασία τους.
    Το πρόβλημα της έγκαιρης μετάβασης άρχισε να γίνεται ακόμα εντονότερο μετά την εφαρμογή της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών του ΙΚΑ ιδιαίτερα στους συναδέλφους της επαρχίας. Μετά την αναστολή λειτουργίας πολλών Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων πολλοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται να διανύουν πλέον μεγάλες αποστάσεις, είτε ζουν στην Αττική, είτε στην επαρχία που καλύπτουν 30 και 40 χιλιόμετρα κάθε μέρα.
    Αποτέλεσμα των παραπάνω   είναι  να υπάρχουν προστριβές των υπαλλήλων  με τους Προϊσταμένους των μονάδων του ιδρύματος που προκαλούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. Επίσης κάποιοι εργαζόμενοι για τον παραπάνω λόγο, έχουν αρχίσει να  ζητούν την μείωση των ωρών εργασία τους που συνεπάγεται και μείωση των ήδη  μειωμένων από τα «μνημόνια» αποδοχών.
    Θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι μας καταβάλουν μεγάλη  προσπάθεια  πλέον στην εργασία τους για να κρατηθεί το ΙΚΑ όρθιο και για να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι, συχνά  κάτω από δύσκολες συνθήκες  και  τα προβλήματα που περιγράφουμε  αποτελούν τροχοπέδη στην λειτουργία των υπηρεσιών και στις σχέσεις μεταξύ τους.
    Για  την άμεση επίλυση του προβλήματος, ζητούμε από την Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  να προκαλέσει μετά από πρόταση της, την τροποποίηση της αρίθμ. Φ.10021/32155/5030/ 2012 Υπουργικής Απόφασης, έτσι ώστε να δοθεί στους υπαλλήλους τουλάχιστον άλλη μία δυνατότητα επιλογής  ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης και προτείνουμε αυτή να είναι: προσέλευση 08:00 , αποχώρηση 16:00.   

                                                     Για την Παράταξη
                                                       Η Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου