Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΩΡΟΣΗΜΟ



                                                  Αθήνα       21  Μαρτίου  2013

      ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ                                                         
            ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΙΚΑ – ΕΤΑΜ                                          

           ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΩΡΟΣΗΜΟ



    Το ποσό που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το δωρόσημο αποτελεί μια ειδική αμοιβή  η οποία  προβλεπόταν  από τις διατάξεις  της παραγράφου 6 του άρθρου 18 του Ν.2592/1998 και συνέχισε να καταβάλλεται  με τις διατάξεις του άρθρου 32 του  Ν.3232/2004 (ΦΕΚ 48 Α’) και του άρθρου 14 του Ν.3302/2004 (ΦΕΚ 267 Α’).

     Η ανωτέρω ειδική αμοιβή συνδέεται με πραγματική απασχόληση των υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για εργασία άσχετη με την ασφάλιση και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, ως Ασφαλιστικού Οργανισμού.

  Στο σημείο αυτό, το ΙΚΑ υποκαθιστά τους εργοδότες συνεισπράττοντας τα δώρα εορτών, τις αποδοχές αδείας και επιδόματος αδείας απ’ αυτούς, αποδίδει δε αυτά για λογαριασμό τους στους Οικοδόμους και τούτο για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

 Η δαπάνη βαρύνει δε τον Ειδικό Λογαριασμό Δώρου Εορτών Οικοδόμων (Ε.Λ.Δ.Ε.Ο.) και καταβάλλεται μόνο κατά τις τρεις χρονικές περιόδους καταβολής των  ανωτέρω στους  οικοδόμους.

Η ειδική αμοιβή που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του ΙΚΑ αφορά όλες τις εργασίες τις οποίες κάνει το προσωπικό για την λειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού χορήγησης δώρων στους οικοδόμους όπως διαδικασία ελέγχου, προσδιορισμού, βεβαίωσης, εκκαθάρισης και πληρωμής με οποιονδήποτε τρόπο του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας σε αυτούς.

 Το ποσό της ειδικής αμοιβής προέρχεται από ποσοστό των δαπανών διοίκησης που παρακρατεί το ΙΚΑ από τον ειδικό αυτό λογαριασμό για τις προαναφερόμενες εργασίες και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος αλλά είναι μέρος των εισφορών των οικοδόμων.

     Ουσιαστικά λοιπόν οι υπάλληλοι αμείβονται για μια δουλειά που κάνουν για λογαριασμό άλλων και πέρα από τα καθήκοντα τους.

      Με την έκδοση και εφαρμογή του Ν. 4024/2011 από 1-11-2011και ειδικότερα της παρ. 1 του άρθρου 30 όπου ανέφερε ότι «Πέραν των επιδομάτων και παροχών του παρόντος Κεφαλαίου, όλα τα λοιπά επιδόματα, αμοιβές και αποζημιώσεις, που καταβάλλονται στους υπαλλήλους που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, μέχρι την έναρξη ισχύος του, με οποιαδήποτε ονομασία, καταργούνται εφόσον δεν προβλέπεται ρητά η χορήγησή τους από τις διατάξεις του Κεφαλαίου αυτού» η αμοιβή αυτή αμφισβητήθηκε. 

     Μετά την εξέλιξη αυτή με πρωτοβουλία της ΠΟΣΕ- ΙΚΑ και των ΣΥΛΛΟΓΩΝ που συμμετέχουν σε αυτή, προωθήθηκε νομοθετική ρύθμιση και με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 26 του  Ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89/Α’/11-4-12), εξαιρέθηκε η αμοιβή του Δωροσήμου από την κατάργηση του Ν.4024 για ένα χρόνο μέχρι τις 31-12-2012.

     Στο σημείο αυτό επιβάλλεται να αναφέρουμε πως πετύχαμε την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση. 

     Από την ηγεσία της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με τους Τοπικούς Συλλόγους έγιναν συντονισμένες ενέργειες, κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι σε όλες τις Υπηρεσίες, πραγματοποιήθηκε κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης. Παράλληλα έγινε  συνεννόηση με την Ομοσπονδία των Οικοδόμων την οποία είχαμε συμπαραστάτη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

       Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ μαζί με  τους Οικοδόμους έκανε παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και έτσι γνωστοποιήθηκε στο κοινό το πρόβλημα.

       Παράλληλα με όλα αυτά  γινόταν καθημερινές επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και ασκούνταν πίεση για την οριστική λύση του προβλήματος οι οποίοι τελικά μετά από τις κινητοποιήσεις, την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και την δημοσιοποίηση του θέματος, προχώρησαν στην νομοθετική λύση για ένα χρόνο.

      Δεν μας την χάρισαν την αμοιβή για το 2012, την κατακτήσαμε!!!



Τι έγινε φέτος το 2013.



Για το 2013  το πρόβλημα ήταν γνωστό ότι θα προέκυπτε και πάλι  ήδη από την νομοθετική ρύθμιση του 2012. Επιβαλλόταν από νωρίς η κινητοποίηση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας μας προς όλες  τις κατευθύνσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση του.

Αντί αυτού είχαμε την ξαφνική αλλαγή του προέδρου της Ομοσπονδίας, και τις υποσχέσεις ότι το θέμα του δωροσήμου θα λυθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση.

    Τι έκαναν όμως γιαυτό;  Επαφές με Διοικητικούς παράγοντες, με το Διοικητή, με τον Υπουργό Εργασίας  και άυλες υποσχέσεις. ( μας θυμίζει την υπόθεση των συναδέλφων της 9Κ).  Καμιά κινητοποίηση, καμιά δημοσιότητα και  θολή ενημέρωση των συναδέλφων, θεώρησαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί έτσι και μάλιστα ότι θα πληρωθούν και τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου 2013.       

    Η λύση για το δωρόσημο δεν έχει δοθεί ακόμη. Η σχετική δε διάταξη του άρθρου 73 στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, αποσύρθηκε νύχτα. Η αμοιβή για τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου  έχει χαθεί, επειδή ακόμη και τώρα να γίνει  νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,  παρόλο μέχρι πρόσφατα   ακούγαμε το αντίθετο. ΄

   Το θέμα του δωροσήμου δεν λύνεται με εθιμοτυπικές επισκέψεις στους Υπουργούς και στη Διοίκηση του ΙΚΑ και υποσχέσεις, χρειάζεται κινητοποίηση των υπαλλήλων, συντονισμένες ενέργειες με στρατηγική και πίεση προς όλες τις πλευρές,  που κάποιοι ή δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να κάνουν , τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και το προηγούμενο της περσινής κατάκτησης που μπορεί να λειτουργήσει ως εν δυνάμει δεδικασμένο (κάτι το οποίο δεν υπήρχε πέρυσι καθιστώντας ακόμα δυσκολότερο το έργο και ακόμη μεγαλύτερη την επιτυχία της περσινής κατάκτησης)

Τα θέματα τα ξέρατε και οφείλατε να είστε έτοιμοι να αναλάβετε μαζί με τις καρέκλες και τις υποχρεώσεις σας!!!!!

  Δεν φταίει σε τίποτα ο συνάδελφος που θα μείνει απλήρωτος για εργασία που έχει ήδη προσφέρει…..!!!!



    Δεν θα μας χαρίζουν  τίποτα, πρέπει να παλεύουμε με αποφασιστικότητα και να το κατακτάμε.  

             

                                                              Η γραμματεία της παράταξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου